Öka kunskapen om yrkesmöjligheter

 

En dag på EuroSkills i Göteborg

EuroSkills är en tävling i yrkesskicklighet. I år anordnades tävlingen för första gången i Göteborg. I tävlingen deltar ungdomar från hela Europa. Syftet med EuroSkills är bland annat att öka kunskapen och kännedomen om framtida yrkesvägar, öka intresse och status för yrkesutbildning och att bidra med kompetens och inspiration för skolpersonal och förmedlare.

Tillsammans med TeknikCollege och parter i Gnosjö, Värnamo och Vaggeryds kommun ordnade Gislaved Näringsliv en resa till tävlingen, för elever och studievägledare i region. 

Tanken med resan var att öka elevernas kunskaper om vad för jobbmöjligheter som finns efter en yrkesutbildning.  Att skapa inspiration och intresse för olika typer av arbeten är viktigt, på EuroSkills fanns möjlighet att både själv testa olika yrken, och titta på hur arbetet kan se ut på proffsnivå.

 

Här har vi delar av gruppen som var med. Studievägledare från Gislaved, Värnamo och Vaggeryd/Skillingaryd, samt representanter från TeknikCollege och Skärteknikcentrum i Värnamo. Totalt deltog tre studievägledare, fyra lärare och 180 elever.

 

Det var många besökare på årets upplaga av EuroSkills

 

I kategorin för CAD-tekniker skulle de tävlande utföra tre moment. Först en 3D-modell av en fysisk produkt, så detaljerat som möjligt. Sedan en monteringsanvisning där flera komponenter sammanfogas. Den slutgiltiga uppgiften var att gå in i detalj och sedan ta fram en färdigrenderad bild. 

 

För de tävlande i kategorin för bilmekaniker stod felsökning och reparation på att göra listan.

 

Här testar elever att centrera en läskburk med hjälp av teknik. 

 

Här tävlar  de i yrkeskategorin Visual Merchandiser, dekoratör. De tävlande har fått varsitt har skyltfönster som de ska dekorera utifrån en brief, med tillhörande produktplaceringar. De tävlande bedömdes bland annat efter research, känsla för mått och montering samt design. 

 

Matlagningsuppvisningen var populär!

 

Dagen var intensiv och givande. Vi hoppas att de elever, studievägledare och lärare som var med kommer i från EuroSkills rika på intryck och inspiration.

 

Tack till alla som deltog! 

 

I FOKUS

 
LÄNKAR